West Coast Big Band plays Bierens

Artist
West Coast Big Band
Released
2021
Genre
Jazz
 1. -:-- / 4:20
 2. -:-- / 5:14
 3. -:-- / 5:06
 4. -:-- / 5:39
 5. -:-- / 4:30
 6. -:-- / 5:14
 7. -:-- / 4:01
 8. -:-- / 5:26

Opmerkingen over de composities:

Wakey Wakey, zoon: Mijn jongste zoon weigert ’s ochtends wakker te worden. Ik heb alles geprobeerd. Ik heb hem zelfs gezegd dat hij mij wakker moest maken zodra hij klaar was om naar school te worden gebracht. Zinloos, hopeloos. Vanaf nu speel ik dit stuk luid en met de repeat-knop ingeschakeld. Wakey Wakey, Wieg!

Oude Oorlogen: Over oude ruzies die, hoewel formeel beëindigd, in onze hoofden blijven woeden of erger nog, in de praktijk. Zelf heb ik er geen last van :)) maar ik vind het een mooie en intrigerende uitdrukking en alleen al daarom genoeg reden om het te gebruiken.

Van Portland naar Portland: In de zomer van 2017 verbleef ik zes weken in Italië. Het was ontzettend warm, elke middag minstens 40 graden. Ik had mijn racefiets bij me en aan het einde van elke dag, zodra het begon af te koelen, beklom ik een van de bergen in de omgeving. Het waren zware beklimmingen, niet alleen vanwege de hitte maar ook vanwege de steilheid. Als ik lange tijd op de fiets moet klimmen, zit er altijd wel een muziekstukje in mijn hoofd. Meestal een paar maten, die zich keer op keer herhalen. Soms ontwikkelen die repen zich tot iets nieuws. Zo ook die zomer. Tijdens een van de afdalingen kwam er een melodie in mijn gedachten die later het refrein van ‘Portland to Portland’ zou worden. De titel verwijst naar mijn fietstocht van kust tot kust door de VS in 2015, waarbij we in zeven weken van Portland, Oregon naar Portland, Maine reden.

Fleur Céleste: Dit is lang geleden geschreven op de Keizersgracht in Amsterdam. In de tijd van The Running Club met Frank, Peter, Klazinus en natuurlijk Mic en Fleur, die een paar jaar later Max, hun eerste zoon zouden krijgen. Dit stuk had tientallen jaren geen echte titel. Totdat Max in de zomer van 2015 op tragische wijze om het leven kwam bij een ongeval, kreeg het eindelijk zijn naam.

Fok: Dit nummer heette oorspronkelijk ‘Fok The Neighbours’, omdat mijn buren weer begonnen te piepen, terwijl ik op de piano de basismelodie aan het uitwerken was. Omdat ik ze niet zoveel eer wilde geven, heb ik later de titel veranderd in ‘Fok, het waait en best hard’. Uiteindelijk werd het simpelweg ‘Fok’ (het Nederlandse woord voor fok). Minder is meer!

Homeward Part 1 & 2: is in de zomer van 2018 ontstaan uit een stuk waar ik al maanden mee worstelde. Op een gegeven moment ben ik overgestapt van een vier- naar een driekwartsmaat, wat goed leek te werken. Uiteindelijk ging ik terug naar de vierkwartsmaat. Soms moet je de lange weg naar huis nemen. De titel kwam bij mij op een treinstation, op weg naar een familiereünie, vandaar.

Erto: (2011) is een klein gehucht in Noord-Italië, dat jarenlang werd geplaagd door aardbevingen. De bevolking kreeg van de regering te horen dat ze het dorp moesten verlaten, maar ze weigerden ronduit. Uiteindelijk bleef iedereen en ze overleefden het allemaal, zo gaat het verhaal. Bovendien is de naam Erto samengesteld uit de laatste lettergrepen van de namen van mijn drie zoons. En eerlijk gezegd begon het daar allemaal mee.

Vallombrosa: (2017) Dit stuk ontstond ook tijdens het fietsen in Italië in de zomer van 2017. Vallombrosa ligt op de top van de berg die ik die zomer het vaakst beklom. Het ligt midden in een natuurpark in het hart van Toscane, waar heerlijk koud water van de berg naar beneden stroomt. Er is een prachtig klooster met monniken die zich voornamelijk bezighouden met de bereiding van likeur…

 • Opgenomen door Nanouck Brassers voor NMP op 13, 14 en 15 december 2020 in Theater de Bakkerheij, Gouda.
 • Ingenieurs: Nanouck Brassers en Rob Strolenberg (ass.)
 • Gemengd bij NMP, Den Haag door Nanouck Brassers, Marc Bierens en Nils van Haften
 • Basisarrangementen van M. Bierens en N. Moll (Erto, Old Wars & Fleur Céleste)
 • Kunstwerk van M. Bierens | CRO & Robert Muda van Hamel | Spatiebalk
 • Website WCBB: www.westcoastbigband.nl
 • Scores: Interesse? Stuur dan een e-mail naar info@bierens.nl